Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Çocuklarda öğrenme sürecini etkileyen birçok psikolojik faktör bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını çocuğun kendisiyle ilgili faktörler oluştururken bazılarını da çevresel faktörler oluşturur. Örneğin; dikkat, motivasyon, zeka, benlik saygısı, kaygı gibi faktörler çocuğun kendisiyle ilgiliyken; çocuğun aile içerisinde ve sosyal çevresinde yaşadığı sorunlar, çocuğun öğretmeniyle ilişkisi gibi faktörler de çevresel faktörleri oluşturur.
Özel Mercan Rehabilitasyon Merkezinde görev alan psikologlarımız bu psikolojik faktörler üzerine odaklanarak öğrencilerimizin başarılı bir öğrenme süreci gerçekleştirmeleri için çabalarlar. Özel eğitim merkezlerimizdeki psikologların sorumluluklarının büyük bir bölümü oluşturan çocuklarla bireysel görüşmeler esnasında psikologlarımız öğrencilerin dikkat düzeyinin artmasına yönelik çalışmalar yapar, kaygı ile baş edebilmeleri için onları destekler, çevresindeki bireylerle sağlıklı iletişim ve ilişki kurabilmeleri için yardımcı olur. Bunlar ve daha birçok çalışma çocuğun yalnızca öğrenme süreçlerine etkin katılımını sağlamak için değil sosyal hayata da adapte olabilen bireyler haline gelebilmeleri için yapılır.
Aile Eğitimleri
Aileler çocuklarının akademik ve sosyal hayatlarında, kişilik gelişimlerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu sebeple ailelerin çocuklarına olan yaklaşımları çocuklarda olumsuz bir etki bırakacak şekilde olmamalıdır. Psikologlarımız ailelerin çocuklara karşı olan tutum ve davranışlarının iki taraf için de en faydalı olacak şekilde gelişmesi için aile seminerleri düzenlerler.
Ebeveyn ve Çocuk Arasındaki İlişki
Ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişki bazı sebeplerden dolayı zarar görebilir. Bazen aile bu sorunları kendi başına çözebilirken bazen de psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilir. Bu noktada psikologlarımız ebeveyn ve çocuk ile ayrı ayrı bireysel görüşmeler gerçekleştirerek, ebeveyn ve çocuk ile birlikte görüşme gerçekleştirerek yaşanan sorunun çözülmesi için psikolojik destek sağlar.
Okul ile İş Birliği
Kurumlarımızda eğitim gören öğrencilerimizin okul yaşantısı bizler için çok önemli olan bir diğer konudur. Öğrencinin örgün eğitim gördüğü okulda yaşadığı güçlüklerin bilinmesi ve buna yönelik tutum ve davranışlar geliştirilmesi önemlidir. Çocuğun yaşadığı güçlük fark edilmeyip ona uygun davranışlar sergilenmediğinde çocuk eğitimden uzaklaşabilmektedir. Bu noktada özel eğitim merkezlerimizde çalışan psikologlar çocuğun okul yaşantısının ona uygun düzenlenmesi için okul psikolojik danışmanıyla görüşmeler gerçekleştirerek sorunlara ortak çözümler üretirler.
Öğretmen, Öğrenci ve Aile İlişkisi
Öğrenme sürecinin aksamaması için öğretmen, öğrenci ve aile arasındaki iletişim çok önemlidir. Psikologlarımız öğretmenlerin ders esnasında öğrenci ile yaşadığı sorunlara öğretmenlerle birlikte çözüm ararlar. Özel eğitim merkezlerimizde çalışan psikologlar ihtiyaç halinde ailelerden aldıkları bilgiler doğrultusunda öğretmene öğrenci hakkında bilgilendirme yaparlar.
Grup Eğitimi
Kurumumuzda eğitim gören öğrencilerimizin grup içerisinde aktif rol alma, sorumluluk alma, iş birliği yapma gibi sosyal yaşam becerilerinin gelişmesi için psikologlarımız koordinatörlüğünde grup eğitimleri hazırlanmaktadır.